Dalyvauta Tarptautinėje medijų specialistų konferencijoje

Paskelbta 30 rugsėjo, 2011

Rugsėjo 19-23 d. Švedijos Norkopingo mieste vyko kasmetinė IC (International Circle) – vienijančios medijų srities aukštąsias mokyklas asociacijos – konferencija. Šiais metais konferencijoje dalyvavo atstovai iš 19 pasaulio šalių. Kauno kolegiją atstovavo Medijų technologijų katedros dėstytojai Daiva Sajek ir Virginijus Valčiukas.

Konferencija buvo atidaryta pristatant 2010 m. Maskvoje vykusios konferencijos metu sukurtą video filmą apie studijų tarptautiškumo aspektus. Filmą sukūrė bendrame projekte dirbę Lietuvos, Vokietijos bei Rusijos studentai ir dėstytojai iš Kauno kolegijos, Dresdeno bei Maskvos studijų institucijų. Filme interviu forma pristatomos įvairių šalių medijų institucijų vadovų ir specialistų nuomonės ir pastebėjimai studijų tarptautiškumo klausimais.

[stream flv=x:/media.kauko.lt/wp-video/kauko.flv img=x:/media.kauko.lt/wp-content/uploads/2011/09/kauko_1.jpg embed=false share=false width=460 height=260 dock=true controlbar=over bandwidth=high autostart=false /]

Šiais metais konferencijoje dominavo „žalioji tema“. Tarp pranešimų spaudos procesų ir kokybės, naujų grafinių ir vizualizavimo technologijų, popieriaus gamybos temomis ryškiai išsiskyrė draugiškumo aplinkai, atliekų tvarkymo, emisijų valdymo klausimai. Šios temos buvo keliamos ne tik tradiciškai skiriančių didelį dėmesį aplinkai šalių – Vokietijos, Švedijos, Suomijos – atstovų, bet ir vystomos tokių augančios ekonomikos šalių, kaip Indija ar Rusija, mokslininkų pranešimuose.

Ryšiai tarp pramonės ir studijų bei jų reikšmė studijų rezultatų pasiekimui, mokslinių atradimų diegimo į gamybą procesai įvairiose šalyse; įvairios vizualizuotos studijų metodikos, pritaikytos, pavyzdžiui, autizmu sergantiems žmonėms; medijų komunikacijų rūšių vystymosi prognozės ateičiai ir jų socialinio poveikio analizė; tradicinių ir naujų spaudos technologijų taikymas mikroelektronikoje, įvairių termojautrių medžiagų, puslaidininkių, organinių junginių panaudojimas – tai temos, kuriomis šiandien gyvena medijų pramonė ir kurios aktualios studijų ir mokslo institucijoms, rengiančioms aukštų integralių technologijų specialistus.

Konferencijos dalyviai turėjo galimybę apsilankyti vizualizacijos centre, susipažinti su Linkopingo universiteto, kurio dalis yra įsikūrusi Norkopinge, mokslininkų sukurtomis ir šiame centre įgyvendintomis technologijomis – trimačiu skrydžių valdymo imitatoriumi, kompiuteriniu tomografu nuskenuoto žmogaus kūno vizualizavimu medicinos reikmėms, geologijos, anatomijos, architektūros ir kitų mokslo sričių vizualiais interaktyviais modeliais bei technologijomis.

Norkopingo universiteto mokslinių tyrimų centras, kurio įrangą teko pamatyti, yra vienas iš brangiausių tokio pobūdžio centrų Švedijoje. Sąlygos, kuriomis dirba mokslininkai, doktorantai ir aukštesnių kursų studentai – tiesiog puikios. Gerą įspūdį paliko ir apsilankymas viename didžiausių popieriaus fabrikų Europoje – „Holmen“, kur gaminamas laikraščių spausdinimui skirtas popierius