Pasaulinė Medijų technologijų paroda DRUPA -2012

Paskelbta 15 gegužės, 2012

Gegužės 7-11 d. Medijų technologijų katedros dėstytojai Daiva Sajek ir Virginijus Valčiukas lankėsi vienoje iš didžiausių pasaulyje medijų technologijų, įrangos ir medžiagų parodoje Diuseldorfe, Vokietijoje.

Kas ketveri metai vykstanti paroda, kurioje pristatomos naujausios spaudos ir elektroninės medijos pramonės technologijos, inovatyvios medžiagos ir techniniai sprendimai, yra didžiausia ir populiariausia Europoje tarp medijų srities specialistų – verslininkų, techninės ir programinės  įrangos gamintojų, mokslininkų, žiniasklaidos atstovų.

Šiais metais, kaip ir anksčiau, parodoje pristatoma nauja tradiciškai lyderiaujančių spaudos mašinų gamintojų – KBA, Heidelberg, Man Roland –įranga su įdiegtais naujais techniniais ir valdymo sprendimais. Naujovių pristatė ir brošiūravimo bei knygų įrišimo įrangos, spausdinimo dažų, popieriaus, formų  gamintojai. Tarp perspektyviausių sričių – šiuolaikinės pakuotės ir susijusių spausdintų produktų, taip pat identifikavimo kortelių, organinės spausdintos elektronikos gamyba.

Dominuojanti parodos tema – skaitmeninio spausdinimo įrangos ir technologinių galimybių vystymas. Šios srities lyderiai – Xerox ir HP Indigo – stebina tiesiog pritrenkiančiais užmojais užkariauti vis naujas medijų rinkos sritis spausdinant aukščiausios kokybės reklamos, pakuotės, etikečių produkciją, knygas, žurnalus ir t.t. ne tik mažais, bet ir didesniais tiražais, kurie dar visai neseniai buvo išskirtinė tradicinės spaudos sritis. Parodoje pristatyta nauja mokslininko , skaitmeninės spaudos pradininko lenko B. Landa nanoskaitmeninės spaudos koncepcija.

Parodos metu vykusioje tarptautinės medijų srities aukštąsias mokyklas vienijančios  asociacijos IC (International Circle of Media Educational  Institutes) konferencijoje buvo dalinamasi patirtimi ir įžvalgomis identifikuojant ateityje svarbias medijų, kaip kūrybinių industrijų, srities specialistų kompetencijas, darbdavių ir studentų lūkesčius, galimybes plėsti ryšius tarp pramonės ir studijų. Pranešėjai iš Belgijos, Graikijos, Kanados, JAV, Švedijos, Vokietijos ir kitų šalių dalijosi savo patirtimi, kuri yra tokia savalaikė ir naudinga rengiantis studijų programų akreditacijai. Asociacija taip pat yra pasirengusi aktyviai dalyvauti profesinių sektorinių komitetų veiklos tarp šalių koordinavime ir patirties sklaidoje. Medijų technologijų katedra jau ketveri metai aktyviai dalyvauja šios asociacijos veikloje.

Medijų technologijų katedros atstovams nereikėjo pirkti bilietų į parodą,  tuo pasirūpino rėmėjai – UAB Heidelberg Balticum  ir Xerox firmų partneriai.