Tarptautinė spaudos ir elektroninių medijų konferencija

Paskelbta 22 balandžio, 2013

Balandžio 17-18 d. Leidybos, spaudos ir elektroninių medijų specialistai vėl gausiai rinkosi į 6-tą tradicinę kasmetinę konferenciją “Innovations in Publishing, Printing and Multimedia Technologies’2013”. Šią konferenciją Kauno kolegijos Medijų technologijų katedra organizuoja kartu su partneriais iš Maskvos valstybinio spaudos universiteto. Šiemet pagrindinė konferencijos organizatorė – MD katedros dėstytoja dr. Giedrė Rastauskienė buvo priversta kiek sunerimti: Technologijų fakulteto nuotolinių studijų salėje netgi pritrūko vietų – kaip niekada
aktyvūs buvo įvairias medijas studijuojantys kolegijos studentai.

Į konferenciją atvyko nemažai dalyvių iš Vilniaus Gedimino technikos universiteto, A.Stulginskio universiteto, Kauno viešosios bibliotekos, taip pat iš Rusijos, Latvijos, Lenkijos, Turkijos.

Šiemet konferencijos pranešimų temos apėmė įvairias sritis: taikomojo mokslo ir inovacijų panaudojimas šiuolaikinėse spaudos technologijose, elektroninė mokslo literatūros leidyba, medijų teisės problemos, tradicinių ir šiuolaikinių medijų sintezė bei perspektyvos, senų ir retų leidinių restauravimas bei skaitmeninimas – tai tik dalis aktualių tyrimų, kuriuos pristatė konferencijos dalyviai.

Heidelberg kompanijos Latvijos ir Suomijos padaliniams atstovaujantis nuolatinis konferencijos dalyvis Uldis Cerbulis, atvykęs kartu su Rygos valstybinės technikos mokyklos direktore Dagnija Vanaga, inovatyviai atskleidė “rinkos perdalijimo” tarp tradicinės ir skaitmeninės spaudos tendencijų sampratą; MD katedros dėstytojas dr.Juozas Margelevičius grynino taikomųjų tyrimų rezultatų panaudojimo galimybes šiuolaikinėse spaudos technologijose, o inžinierius Arūnas Liuiza pristatė smulkaus biznio galimybių ir sąlygų analizę, aktualią ketinantiems pradėti savo verslą. Edvin Semenovič ir Boris Murašov iš VGTU Aviacijos instituto atraktyviai pristatė savo sukurtą techninį trimatės animacijos produktą – žirklinio keltuvo vizualizaciją; dr. Lina Šarlauskienė (A.Stulginskio universitetas) pateikė aktualios dėstytojams ir studentams informacijos apie elektroninių mokslo leidinių duomenų bazių naudojimo, paieškos, citavimo mechanizmus. Tai – tik keletas iš visą dieną intensyviai vykusios konferencijos pranešimų.

Dalis įdomios ir aktualios medžiagos konferencijos dalyvius pasiekė straipsnių pavidalu. Konferencijos leidinyje publikuojami aukšto mokslo lygio straipsniai apie spaudos technologijas ir naujas medžiagas bei tyrimų rezultatai, gauti Omsko Technikos universiteto, Černovicų valstybinio universiteto, Maskvos valstybinio spaudos universiteto, Varšuvos Technologijos universiteto mokslininkų.

Konferencijos metu veikė MD katedros dėstytojų I.Macijauskaitės ir L.Grikšienės parengtos parodos, kuriose buvo pristatatomos senos spaudos technologijos ir technika bei tarptautinio projekto su Vokietijos Dresdeno Medijų mokykla metu sukurti produktai. Multimedijos technologijos specialybės 2 kurso studentai renginio metu atliko ir praktinius darbus – filmavo pranešimus bei fotografavo dalyvius, vėliau praktikos metu jie montuos ir
apdoros bei publikuos vaizdinę medžiagą.

Antrąją knferencijos dieną dalyviai ir svečiai vyko į kultūrinį renginį – aplankė Grūto parką.