Tarptautinė knygotyros konferencija

Paskelbta 2 spalio, 2013

Rugsėjo 26–27 d. Medijų technologijų katedros dėstytojos Ingrida Macijauskaitė ir Gitana Ginevičienė dalyvavo Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto Knygotyros ir dokumentotyros instituto surengtoje tarptautinėje mokslinėje konferencijoje „Tradicinė ir skaitmeninė leidyba mažoje šalyje: patirtys ir perspektyvos“.

Konferencija buvo skirta leidybos istorijos ir šiandienos situacijos klausimams analizuoti. Kaip kviestiniai pranešėjai konferencijoje dalyvavo profesorius Miha Kovačas iš Liublianos universiteto (Slovėnija), „Mladinska knjiga Group“ leidyklų grupės skaitmeninės leidybos plėtros skyriaus vadovė, profesorė Claire Squires iš Sterlingo universiteto (Škotija) ir profesorius Adriaanas Hendrikas van der Weelas iš Leideno universiteto (Olandija).

Konferencijos pranešimuose buvo gvildenamos problemos skatinančios tarpšakinius spaudos ir skaitmeninių medijų kūrybos, leidybos, gamybos, sklaidos ir recepcijos tyrimus, aktualizuojama leidybos kaip svarbaus kultūrinės ekonomikos ir kūrybinių industrijų sektoriaus pažinimo svarba.

Pranešėjai apibendrino leidybos verslo ištakas ir raidą Baltijos šalyse, leidinių platinimo problemas ir skaitymo įpročius skaitmeninės knygos eroje, pateikė nemažai statistinių palyginamųjų faktorių, analitinių prognozių knygų leidyboje, pristatė universitetinių leidinių sklaidos specifiką Lietuvoje, interaktyvių priemonių taikymo galimybes leidybos komunikacijoje.

Konferencijoje gvildentos temos leidžia įvertinti Lietuvos leidybos situaciją tarptautiniame nedidelių valstybių kontekste, padeda suprasti, kaip šiuolaikinės leidybos tendencijos, ekonominė krizė ir jaunosios kartos poreikių pokyčiai skatina elektroninių knygų vartojimą.

Konferencija pradėta istorinėmis paralelėmis, paįvairinta Nicholas Carr „The shallows“ teiginiais, kad medijos išstums iš spaudos knygas, ir užbaigta gairėmis, kad knygos mokosi iš medijų ir tobulėja. Knyga kaip media daro kitokią įtaką pažinimui, tačiau virtualioje erdvėje jos duomenų prieinamumas yra laikinas. Pirktinė atspausta knyga – amžina, turinti pasveriamuosius kokybės kriterijus bei išliekamąją vertę.